Homeopatian perustajan ohjeet terveelliseen elämään
Hyvän terveyden tukipilarit
Homeopatian isä, Samuel Hahnemann, kirjoittaa kuinka ulkopuoliset tekijät voivat vaikuttaa terveyteemme. Hän toteaa, että joitain sairauksia voidaan virheellisesti kutsua kroonisiksi sairauksiksi vaikka ne ovat todellisuudessa ulkoapäin tulevien häiriötekijöiden aiheuttamia ja ylläpitämiä ja ne voitaisiin helposti poistaa muuttamalla elinympäristöämme tai elintapojamme.
Hahnemann oli parisataa vuotta sitten edellä aikaansa. Hän painotti kirjoituksissaan kuinka tärkeä on sairauksien ennaltaehkäisy ja hyvän terveyden ylläpitäminen elämällä luonnollista ja tasapainoista elämää. Mitä nämä häiriötekijät sitten ovat, jotka heikentävät elämänvoimaamme?
- Haitalliset elintarvikkeet. Nykyaikana tämä on varmasti vieläkin korostuneempi asia mihin täytyisi ehdottomasti kiinnittää enemmän huomiota. Ruokateollisuus tuottaa meidän lautasillemme kaikkea sellaista mitä ei lautasella kuuluisi olla ja mikä on kaukana luonnollisesta ja ravintorikkaasta ruuasta. Hän ei kuitenkaan anna yhtä tiettyä terveellistä ruokavaliota, koska hän huomasi työssään, että ei ole olemassa universaalia ruokavaliota, joka sopisi kaikille. Sen sijaan hän mainitsee, että terveellinen ruoka on siinä muodossa josta se löytyy luonnosta.
- Erilaiset hillittömyydet. Tällä Hahnemann kuvaa mitä tahansa asiaa tai tekoa mikä menee liiallisuuksiin. Oli se sitten nautintoaine, sokeri, ylensyönti tai joku muu toiminto jota ihminen ei kykene hallitsemaan.
- Pitkittyneestä perustarpeiden puute. Tämä voi koskea ravintoa, vettä, unta, sosiaalisia suhteita ja muita ihmiselle välttämättömiä tarpeita
- Epäterveellinen asuinympäristö. Hän mainitsee etenkin kosteat alueet ja kosteat kodit ja työpaikat. Tähän kohtaan itse haluaisin mainita myös homeen mitä löytyy kodeista, työpaikoista ja kouluista, joissa oleskelu voi ajan mittaan heikentää huomattavasti terveyttämme. Myös ympäristömyrkyt voivat vaikuttaa.
- Liikunnan ja raittiin ilman puute. Hahnemann mainitsee kirjassaan, että säästä riippumatta olisi hyvä viettää tunti ulkona raittiissa ilmassa liikkuen ja pyrkiä välttämään liiallista istumista ja paikallaanoloa.
- Liiallinen kehon ja mielen ponnistelu. Etenkin opiskelua ja ajattelua pitäisi välttää ruokailun jälkeen, jotta veri olisi saatavilla ympäri kehoa ruuansulatusta varten eikä vain aivoissa opiskelua varten. Liiallinen painoarvo tavoitteellisuudessa, liiallisessa työssä ja materialismissa syö myös elämänvoimaamme. Tasapaino on tärkeä, jotta jää myös aikaa antaa kehon ja mielen levätä.
- Eläminen jatkuvassa stressissä, katkeruudessa, huolessa ja ärtymyksessä. Ihmisen täytyisi parhaansa mukaan suojella itseään näiltä negatiivisilta tunteilta ja nauttia perhe-elämästä, kumppanuudesta ja muista hyvistä asioista.
